>

   
27.02.2024

Адміністрація Центрального району Миколаївської міської ради продовжує ділитися інформацією щодо запобігання насильству

 

ЯК ДОПОМОГТИ БЛИЗЬКІЙ ЛЮДИНІ, ЯКА ЗАЗНАЄ ДОМАШНЬОГО НАСИЛЬСТВА

Якщо ваша подруга зізналася вам у тому, що зазнає домашнього насильства від свого партнера, підтримайте її та надайте контакти допомоги

Якщо у вас є підозри, що ваша близька людина може зазнавати насильства, зверніть увагу на особливі ознаки. Ознаки того, що особа може зазнавати насильства:

Боїться свого партнера.

Має фізичні травми.

Обмежена у спілкуванні з рідними та друзями.  

Обмежена до грошей чи іншого майна.

Переживає депресію, тривогу або говорить про самогубство.

Закінчує розмову коли партнер поряд.

Збирається покинути роботу або вже покинула через бажання партнера. Якщо ви помітили ці ознаки намагайтеся знайти приватний момент, коли ви можете висловити занепокоєння.

1. ВИСЛОВІТЬ ЗАНЕПОКОЄННЯ. Скажіть подрузі, що ви турбуєтеся про неї та хвилюєтеся. Це не засуджуючий підхід, який може спонукати заговорити про проблему.

2. ЗАПЕВНІТЬ ПОСТРАЖДАЛУ, ЩО НАСИЛЬСТВО НЕ Є ЇЇ ПРОВИНОЮ. Вашій подрузі може бути соромно за те що відбувається, і вона може звинувачувати себе у всьому. Кривдники найчастіше кажуть постраждалим, що вони самі провокують насильство «Ніхто не заслуговує на таке поводження», «Ти не винна», «Те, що відбувається, не твоя провина».

3. ПІДТРИМУЙТЕ, АЛЕ НЕ ДАВАЙТЕ НЕПРОШЕНИХ ПОРАД Це може бути дуже складно зробити, особливо якщо страждає хтось із ваших близьких. Але пам'ятайте, що ви не можете змусити когось покинути стосунки, якщо вони не готові до цього.

4. НАДАЙТЕ КОНТАКТИ ДОПОМОГИ 102 – Національна поліція України. 1547 – Урядова гаряча лінія з питань запобігання та протидії домашньому насильству 116 123 – Національна гаряча лінія попередження домашнього насильства.

5. ЗБЕРІГАЙТЕ РОЗМОВУ В ТАЄМНИЦІ Запевніть, що все сказане залишиться між вами. Порушення довіри постраждалої після того, як вона відкрилася вам, може ізолювати її й навіть поставити під загрозу.